Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

18 sierpnia 2019 r.
10:41

Pierogi, sery, kasza. Co było najsmaczniejsze na Festiwalu Gryczaki?

12 1 A A

Szesnaście pierogów gryczanych, czternaście dań na bazie kaszy, dwanaście serów i dwanaście deserów zaprezentowało się na kulinarnym konkursie podczas Festiwalu Gryczaki 2019 w Janowie Lubelskim. Wybraliśmy dla was najbardziej łakome kąski.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kipi kasza, kipi groch
Lepsza kasza niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
A od kaszy człowiek zdrów

- ten wierszyk z dzieciństwa idealnie pasuje do największego święta kaszy w Polsce, który w drugi weekend sierpnia odbył się w Janowie Lubelskim. W tym roku ozdobą części duchowej był koncert Krzysztofa Cugowskiego z Zespołem Mistrzów. W części “brzuchowej”: zagrody smaku oraz konkurs kulinarny. - Z roku na rok ten festiwal idzie do przodu. Najbardziej cieszy mnie frekwencja i coraz ciekawsza prezentacja regionalnych przysmaków w zagrodach - mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. - Z jednej strony mamy klasycznie podane produkty, z drugiej nowoczesne i pomysłowe aranżacje dawnych dań.

Salceson, salceson

Stałą częścią festiwalu są pokazy kulinarnych gwiazd. Ponieważ festiwal Gryczaki 2019 odbył się po raz szesnasty, trudno wymienić kogoś, kto na scenie nie gotował. W tym roku publiczność bardzo gorąco przyjęła pokaz od serca, który zaprezentował Remigiusz Rączka, śląski kucharz, który prowadzi swój telewizyjny program „Rączka gotuje”.

Z roku na rok idzie w górę poziom potraw i nalewek, zgłaszanych do festiwalowego konkursu kulinarnego. Po kiełbasie gryczanej, wielkim przeboju kilku ostatnich edycji, Paweł Maćkowski znów zaszalał i wystawił do konkursu salceson z kaszą gryczaną. Świetne danie zdobyło puchar Przemysława Czarnka, wojewody lubelskiego. Idea salcesonu z kaszą tak spodobała się królowi Gryczakowi (w tej roli Waldemar Futa), że podczas wręczania skandował: salceson, salceson.

A my wybraliśmy kilka potraw, które zaskoczyły komisję konkursową i smakiem, i formą podania. Na przystawkę ser suszony w piecu chlebowym. To jeden z 3 serów wystawionych przez Elżbietę Łazur.

Ser w czarnuszce

Składniki: 1 kg dobrego sera, 2 jaja, sól do smaku, czarnuszka.

Wykonanie: ser odcisnąć, przegnieść z jajami i solą. Jeszcze raz odcisnąć i obtoczyć w czarnuszce. Suszyć w piecu chlebowym. Od redakcji: ser można wysuszyć w ciepłym piekarniku (tak jak się suszy grzyby), lub na patelni grillowej ułożyć siatkę z dębowych drzazg, na to położyć serek i postawić patelnię na najmniejszych ogniu. Suszyć bez przykrycia, przez kilka godzin.

Ser wędzony

Składniki: 2 litry mleka krowiego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, enzym ścinający mleko (podpuszczka) według instrukcji, sól wedle uznania.

Wykonanie: mleko podgrzać do temperatury 36,6 stopni Celsjusza. Wlać jogurt i odstawić na 2 godziny. Dodać podpuszczkę, intensywnie mieszając mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Jak zrobi się skrzep, kroić go w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Odstawić na 30 minut, żeby oddzieliła się serwatka. Wylać do drugiego garnka. Na serwatce można ugotować smaczną zupę chrzanową z jajkiem. Ser włożyć do formy serowarskiej i dobrze odcisnąć. Wędzić 6 godzin. - Podawać do wina - radzi Adam Jarosz, autor sera. A teraz przepis na fajerczaki z mąką jaglaną od Ireny Jargiło.

Fajerczaki jaglane

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki jaglanej (zmielić kaszę jaglaną w malakserze), 1 jajko, 1 łyżeczka sody, pół litra zsiadłego mleka, trzy czwarte szklanki śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: połączyć składniki potrawy, zagnieść dość luźne ciasto, piec na rozgrzanych fajerkach. Od redakcji: fajerczaki możecie upiec na patelni grillowej lub tzw. patelni cygańskiej (stalowa, wypalona na czarno). Oczywiście bez oleju, za to podsypując mąką pod koniec pieczenia. Fajerczaki najlepiej smakują gorące z kwaśnym mlekiem. Można je posmarować dobrym masłem, mogą zastąpić bułki i chleb. Zamiast mąki z kaszy jaglanej możecie użyć mąki z niepalonej kaszy gryczanej.

Co na główne danie? Bardzo smakowały nam gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, które na konkurs wystawiły panie z Domu „Senior” w Modliborzycach. Niby prosty przepis, a pełnia smaku niebywała. To bardzo harmonijne danie było pięknym pokłonem dla tradycji.

Gołąbki modliborzyckie

Składniki: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag sera białego, 5 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 1 kapusta, sól i pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować z niewielką ilością grzybów. Resztę grzybów ugotować w osobnym rondelku. Posiekać cebulę, przesmażyć na patelni razem z ugotowanymi grzybami. Kaszę połączyć z serem, dodać cebulę z grzybami. Wymieszać, doprawić. Zawijać farsz w obgotowane liście kapusty. Układać w naczyniu żaroodpornym, piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od redakcji: w trakcie pieczenia podlać wodą lub bulionem, najlepiej na suszonych grzybach.
Sakiewki kaszowe z łososiem

Z obiadowych dań wielce smakowały nam także sakiewki z łososiem, które przyrządziła Barbara Kapusta.

Składniki: 2 szklanki uparowanej kaszy gryczanej, 1 kostka twarogu, 2 cebule, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, wędzony łosoś w plastrach, 2 opakowania ciasta francuskiego, 1 jajko.

Wykonanie: cebulę usmażyć, natkę i koperek posiekać, dodać do kaszy, wyrobić, dodać pokruszony twaróg. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Z jednego płatu ciasta francuskiego wyciąć 99 prostokątów. Na każdym położyć plaster łososia, porcję farszu. Sklejać przeciwległe rogi ciasta, formować sakiewki, smarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Na deser lizaki jaglane

Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 15 dag masła, po szklance śmietany, mleka i wody, pół szklanki cukru, 1 serek mascarpone, 6 jajek, 2 łyżki kaszy manny, rodzynki, 2 tabliczki czekolady, posypka na ozdobę.

Wykonanie: kaszę uparować, dodać pozostałe składniki, wymieszać i upiec. Upieczony jaglak zblendować, dodać serek mascarpone, wymieszać. Formować małe kuleczki, schłodzić. Oblać rozpuszczoną czekoladą, nadziewać na patyczki, ozdobić posypką i schłodzić.

Kipi kasza i co dalej?

Festiwal ma się coraz lepiej. - Narodził się podczas opracowywania strategii produktu turystycznego dla Janowa Lubelskiego. Te szesnaście lat temu było to pierwszy, tak wielki festiwal kulinarny w województwie lubelskim - mówi Krzysztof Kołtyś, burmistrz miasta. Organizatorzy szacują, że Gryczaki 2019 w ciągu dwóch dni odwiedziło grubo ponad 20 tysięcy ludzi. Ale świat idzie do przodu. Burmistrz nie ukrywa, że Gryczakom należy się programowy lifting. – Za rok chcemy mocno wyeksponować zdrowotne walory potraw z kaszy. W pokazach kulinarnych postawić na kuchnię fit. Nowej formuły potrzebuje także konkurs kulinarny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wyświetlacze nie działają i działać nie będą. Na nowe jednak pieniędzy jeszcze nie ma
TEMAT OD CZYTELNIKA

Wyświetlacze nie działają i działać nie będą. Na nowe jednak pieniędzy jeszcze nie ma

Każdy użytkownik komunikacji miejskiej chciałby wiedzieć kiedy odjedzie jego autobus. Niestety, na niektórych przystankach w Lublinie pasażerowie mogą mieć z tym problem. Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego o sytuacji wie, jednak na pieniądze na nowy sprzęt przyjdzie jeszcze poczekać.

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wywalczyły w Warszawie cztery medale MMP

Cztery medale Cementu-Gryfa Chełm i jeden Sokoła Lublin na młodzieżowych mistrzostwach Polski

Dobry występ zawodniczek Cementu-Gryfa Chełm oraz przedstawicielki Sokoła Lublin podczas Międzynarodowych Młodzieżowych Mistrzostwach Polski w zapasach kobiet.

Wjechał motocyklem w betonowe płyty. Interweniował śmigłowiec LPR

Wjechał motocyklem w betonowe płyty. Interweniował śmigłowiec LPR

Do wypadku z udziałem motocykla doszło w poniedziałek w miejscowości Oleśniki. Na miejscu potrzebny był śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Pimcore – Poznaj kompleksowe narzędzie dla Twojego biznesu

Pimcore – Poznaj kompleksowe narzędzie dla Twojego biznesu

W świecie pełnym danych i złożonych procesów biznesowych zarządzanie informacjami produktowymi (PIM), zasobami cyfrowymi (DAM) i treścią (CMS) staje się wyzwaniem. Pimcore to innowacyjna platforma open-source, która umożliwia firmom centralizację i optymalizację tych procesów. Jednak skuteczne wdrożenie Pimcore wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej i doświadczenia. Dlatego współpraca z software housem specjalizującym się w Pimcore może przynieść Twojej firmie nieocenione korzyści.

Co na prezent świąteczny dla koleżanki z pracy?

Co na prezent świąteczny dla koleżanki z pracy?

Nadchodzące dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, aby okazać koleżance z pracy swoją sympatię. Wybór idealnego prezentu może być jednak wyzwaniem. Jak znaleźć coś, co zarówno wyrazi wdzięczność za współpracę, jak i sprawi przyjemność obdarowanej osobie? Podpowiadamy jak znaleźć najlepszy upominek dla kogoś, z kim nie łączy Cię nic więcej niż tylko wspólna praca.

Studenci zaprojektują nam miasto? To możliwe dzięki współpracy na szeroką skalę
film

Studenci zaprojektują nam miasto? To możliwe dzięki współpracy na szeroką skalę

Dzisiaj w naszym programie Dzień Wschodzi rozmawiamy o wyjątkowej współpracy między lubelskimi uczelniami a miastem! Studenci kierunków architektonicznych mają szansę zmieniać przestrzeń miejską, projektując nowatorskie rozwiązania dla Lublina. Jak wygląda ten proces? Co mogą zdziałać studenci w miejskich przestrzeniach. O tym opowie nasz gość, prof. Małgorzata Michalska-Nakonieczna z Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji.

Adela Piskorska z AZS UMCS Lublin najlepsza podczas PGE Grand Prix Pucharu Polski

Adela Piskorska z AZS UMCS Lublin najlepsza podczas PGE Grand Prix Pucharu Polski

Świetny występ Adeli Piskorskiej w Łodzi, przy okazji PGE Grand Prix Pucharu Polski. Pływaczka AZS UMCS Lublin wygrała klasyfikację na najlepszą zawodniczkę imprezy. Trudno się dziwić skoro wygrywała wszystkie pięć konkurencji, w których startowała.

Zderzenie busa i samochodu osobowego. Zablokowany jeden pas ruchu

Zderzenie busa i samochodu osobowego. Zablokowany jeden pas ruchu

Do kolizji doszło na trasie Zamość-Krasnystaw. Występują utrudnienia w ruchu.

Tragiczny pożar domu. Strażacy znaleźli ciała dwóch osób
galeria

Tragiczny pożar domu. Strażacy znaleźli ciała dwóch osób

Nocny pożar domu jednorodzinnego w powiecie lubelskim. Łącznie z żywiołem walczyło 11 zastępów straży pożarnej.

Zbigniew Jakubas ma ambitne plany odnośnie Motoru Lublin

Zbigniew Jakubas (Motor Lublin): Miejsca sześć-osiem na koniec sezonu, a za trzy lata europejskie puchary

Wracamy do wywiadu Zbigniewa Jakubasa w Lidze+ Extra. Większościowy udziałowiec i prezes Motoru Lublin w niedzielę wystąpił na antenie Canal Plus Sport. Podczas rozmowy przyznał, jakiego miejsca na koniec sezonu oczekuje od drużyny. Zapewnił także, że Mateusz Stolarski w kolejnych rozgrywkach również będzie prowadził zespół.

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie
JUBILEUSZ
29 listopada 2024, 18:00

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie

To już 30 lat, odkąd Ryszard „Peja” działa na polskiej scenie pod szyldem Slums Attack. Jubileuszowy koncert odbędzie się już w najbliższy piątek (29 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt. Gościnnie z Rychem na scenie m.in: Dj. Decks, Gandi Ganda, Iceman, Glaca, Dvj. Rink.

Choć do dziś uczciwie przyznaję, że muzykiem jazzowym tylko bywam. Klasyka ukształtowała mnie i jest dla mnie wciąż ważną częścią artystycznego życia – mówi Krzysztof Herdzin
KLASYKA I JAZZ

Krzysztof Herdzin: Muzyka sprawiła, że mam piękne życie

Zrobiłem kurs weterynaryjny i poznawałem prawdziwe życie od podszewki zajmując się we dwójkę z kolegą jamajczykiem blisko setką psów w schronisku – mówi Krzysztof Herdzin, profesor sztuk muzycznych, pianista, kompozytor, aranżer, dyrygent, producent płytowy, multiinstrumentalista

Sławomir Wołoszyn
SMACZNEGO

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali
INTERWENCJA

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali

Do policyjnego aresztu trafił 31-latek, który w sobotę w Puławach najpierw zaczepiał przypadkowe osoby, a następnie dwukrotnie uderzył w głowę mijanego 15-latka, któremu kazał klękać i go przepraszać.

House Flipper: Dine Out
GRAMY
film

House Flipper: Dine Out. Najpierw wyremontuj, a potem ugotuj (wideo)

Na początek inwestycja, a po wielkim remoncie decyzja: sprzedajemy czy sami gotujemy? Jutro premiera dodatku Dine Out do gry House Flipper.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium